IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-320: FIQH HADITH DARIPADA HADITH BERDUSTA DI ATAS NAMA NABI SAW

 

ih320.png

 

Soalan: Apakah fiqh atau faedah yang boleh difahami daripada hadith ini?

 

وَمَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

Maksudnya: “Barangsiapa yang berdusta di atas namaku dengan sengaja maka siaplah tempatnya di dalam neraka.” [Riwayat al-Bukhari (110)]

 

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Berdusta atau berbohong atau menyandarkan sesuatu kepada Rasulullah SAW adalah dilarang sama sekali. Bahkan, perbuatan tersebut adalah haram dilakukan. Ini kerana, hukuman bagi orang yang berdusta di atas nama Rasulullah SAW adalah tempatnya di neraka. Banyak hadith-hadith berkaitan larangan berdusta di atas nama Nabi SAW di antaranya adalah hadith di atas.

Berdasarkan soalan di atas, di sini kami datangkan nukilan daripada Syeikh Abdul Fattah Abu Ghuddah (1417 H) yang mana beliau memuatkan pendapat Imam al-Nawawi (676 H) pada menyatakan beberapa fiqh hadith atau kaedah-kaedah yang boleh diambil daripada hadith yang penting ini. Di antaranya adalah:

 

 

Tambahan pula, Imam al-Nawawi menutup perbahasan ini dengan menyatakan bahawa sesiapa yang dimasukkan ke dalam neraka disebabkan perkara ini, maka dia tidak akan kekal di dalamnya. Ini kerana, seseorang itu akan dikeluarkan daripada neraka dengan kelebihan dan rahmat Allah SWT selagimana ada iman atau tauhid di dalam jiwanya. [Lihat: Lamhat Min Tarikh al-Sunnah Wa Ulum al-Hadith, 83-89]

Selain itu, kepada sesiapa yang ingin membaca dan mengetahui dengan lebih lanjut berkaitan hadith palsu ini berkaitan definisi, sejarah, tujuan, hukum, tanda-tanda dan sebagainya, bolehlah membacanya di laman web rasmi kami pada kolum Irsyad al-Hadith siri ke-249 kerana kami telah membahasnya secara panjang lebar.

 

Penutup

Justeru itu, menjadi kewajipan terhadapa kita semua sebelum membaca, menulis, mengajar, menyampai sesebuah hadith Nabi SAW, perlulah dikenalpasti terlebih dahulu akan sumber dan status (hukum) hadith tersebut sebelum menyebarkannya kepada orang lain kerana bimbang dengan tidak menyatakan sumber atau hukum hadith akan menyebabkan kita termasuk ke dalam ancaman Nabi SAW tersebut. Dengan cara ini, ia akan menjaga kesucian agama ini daripada penyelewengan golongan-golongan yang ingin melihat Islam ini hancur. Akhirnya, semoga Allah SWT memberi kita kefahaman di dalam agama ini serta menjaga lidah kita daripada melakukan sebarang pendustaan di atas nama Nabi SAW. Amin.

 

Wallahua'lam

Print