Pilihan Bahasa:

faq2hubungi2maklumbalas2peta2

IRSYAD HUKUM SIRI KE-256 : NIKAH SIAM TANPA WALI MUJBIR

 if256 compressed

Soalan

Saya ada satu kekeliruan tentang isu nikah tanpa pengetahuan wali mujbir.

Permasalahannya begini. Saya dan pasangan saya masih belajar di peringkat universiti. Namun kadang-kadang batas pergaulan kami melebihi yang sepatutnya. Secara jujurnya, kami ingin sangat untuk berkahwin secara nikah khitbah demi mengelakkan dosa maksiat ini. Bagi kami itu sahaja jalan penyelesaiannya iaitu kahwin.

Permasalahannya jika kami berkahwin tanpa pengetahuan bapa kepada kekasih saya, iaitu bernikah di Thailand, adakah ianya sah? Kami ingin mengambil langkah ini kerana tidak ingin menimbulkan masalah atau kesulitan dari kedua-dua belah pihak keluarga.

Harap boleh jelaskan. Dan juga tolong sertakan pandangan dan nasihat untuk kami.

Jawapan

Alhamdulillah, pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga hari kesudahan.

Terima kasih atas pertanyaan saudara. Pertanyaan saudara menyentuh beberapa perkara iaitu:

 • Nikah gantung atau nikah khitbah
 • Nikah lari ke Thailand.

 

Pertama: Nikah Gantung Atau Nikah Khitbah

Sesungguhnya, tiada istilah nikah gantung atau nikah khitbah di dalam Islam. Jika perkahwinan dilakukan dengan memenuhi syarat dan rukunnya, maka ia adalah perkahwinan secara Islam yang sah. Nikah Khitbah adalah sama seperti nikah biasa mengikut hukum dan perundangan Islam yang memenuhi 5 rukun:

 • Suami
 • Isteri
 • Wali
 • Dua orang saksi
 • Ijab dan Qabul

Nikah gantung atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah yang sering disebut oleh masyarakat sebenarnya bermaksud perkahwinan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh tertentu hasil persetujuan bersama antara kedua-dua belah pihak. Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian.

Jika begitulah maksudnya, maka nikah gantung itu harus dilakukan kerana majlis kenduri dan hantaran yang besar itu bukan rukun dan bukan syarat bagi perkahwinan. Kenduri walimah untuk menjemput saudara mara dan kenalan bagi meraikan pasangan mempelai hanya sunat sahaja. Kenduri secara kecil-kecilan pun sudah memadai. Manakala hantaran adalah hadiah pihak lelaki kepada wanita. Hadiah ialah pemberian ikhlas, tidak wajib. Tetapi masyarakat kita hari ini seolah-olah mewajibkan hantaran ini dan menjadikannya sebagai suatu kebanggaan.

Antara sebab-sebab utama kenapa sebahagian memilih nikah gantung adalah :

 • Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian, peralatan, makanan dan sebagainya.
 • Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.

Kebaikan yang terdapat daripada nikah gantung adalah mengelakkan berlakunya zina dan melahirkan anak luar nikah dan itulah tujuan utama nikah ini diamalkan oleh sebahagian masyarakat. Walaupun mereka melakukan nikah gantung, tetapi mereka bebas sebenarnya melakukan sebarang aktiviti bersama walaupun tanpa mahram dan pasangan boleh jadi mengandung dan melahirkan anak. Anak hasil daripada hubungan seperti ini adalah yang sah dan tidak haram. Hal ini kerana mereka adalah pasangan suami isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang kerajaan Malaysia. Mereka tidak perlu melarikan diri, menggugurkan bayi, membuang bayi, atau membunuhnya.

Walaupun ia dikatakan harus, sebaik-baiknya berbincanglah dengan ibu bapa dan keluarga kedua-dua pihak supaya tidak timbul masalah di kemudian hari. Perkahwinan bukan sekadar berkawan, tetapi hubungan yang menyatukan dua jasad dan dua jiwa. Kami peringatkan kepada mereka dengan satu hadis yang sepatutnya sentiasa diletakkan di hadapan:

رِضَى الرَّبِّ فِي رِضَى الوَالِدِ ، وَسَخَطُ الرَّبِّ فِي سَخَطِ الْوَالِدِ.

Maksudnya: “Keredaan Allah terletak pada keredaan kedua ibubapa, dan kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa.”

Riwayat al-Tirmizi (194)

Perlu diingatkan bahawa perkahwinan ini ada bahayanya terutama apabila pasangan lelaki hanya berkahwin dengan tujuan untuk memuaskan nafsu seks semata-mata tanpa memberikan sebarang nafkah zahir. Hal ini kerana apabila selesainya akad nikah dan tamkin (isteri di serahkan kepada suami), maka perkahwinan tersebut melibatkan hak dan tanggungjawab antara suami isteri secara zahir dan batin.

Kesimpulannya, sesuatu perkahwinan yang cukup syarat dan rukunnya walaupun dinamakan 'nikah gantung' walaupun tidak dikendurikan dengan majlis kenduri secara besar-besaran dan seolah-olah tiada 'rumah tangga' perkahwinan, hukumnya harus dan boleh dilaksanakan. Hubungan suami isteri 'nikah gantung' ini adalah seperti suami isteri perkahwinan yang biasa yang boleh menjalankan hak dan tanggungjawab mereka.

Kedua: Nikah Lari Ke Thailand

Saudara bukan sahaja terlibat dengan nikah gantung tetapi juga terlibat dengan perkahwinan lari ke Thailand. Nikah lari sering kali dikaitkan dengan perkahwinan yang dilakukan tanpa wali nikah yang terdekat.

Peranan wali dalam pernikahan amat penting kerana ia merupakan salah satu daripada rukun nikah. Sekiranya pernikahan dilaksanakan tanpa wali, maka ia adalah tidak sah dari segi hukum syarak. Wali hendaklah terdiri daripada orang yang berkelayakan.

Susunan atau tertib Wali Perempuan yang sah mengikut Hukum Syarak adalah seperti berikut:

 • Bapa Kandung.
 • Datuk Sebelah Bapa Ke Atas.
 • Adik Beradik Lelaki Seibu-sebapa.
 • Adik Beradik Lelaki Sebapa.
 • Anak Saudara Lelaki Seibu-sebapa.
 • Anak Saudara Lelaki Sebapa.
 • Anak Lelaki Kepada Anak Saudara Lelaki Seibu-sebapa.
 • Anak Lelaki Kepada Anak Saudara Lelaki Sebapa.
 • Bapa Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa.
 • Bapa Saudara Sebelah Bapa Sebapa.
 • Datuk Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa Dengan Datuknya.
 • Datuk Saudara Sebelah Bapa Sebapa Dengan Datuknya.
 • Moyang Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa Dengan Moyangnya.
 • Moyang Saudara Sebelah Bapa Sebapa Dengan Moyangnya.
 • Anak Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa (Sepupu lelaki).
 • Anak Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Sebapa (Sepupu lelaki).
 • Cucu Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa.
 • Cucu Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Sebapa.
 • Anak Datuk Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa Dengan Datuknya.
 • Anak Datuk Saudara Sebelah Bapa Sebapa Dengan Datuknya.
 • Wali Hakim.

Daripada Aisyah R.Anha, Rasulullah SAW bersabda:

أَيُّمَا امْرَأَةٍ نَكَحَتْ بِغَيْرِ إِذْنِ وَلِيِّهَا فَنِكَاحُهَا بَاطِلٌ بَاطِلٌ بَاطِلٌ فَإِنِ اشْتَجَرُوْا فَالسُّلْطَانُ وَلِيُّ مَنْ لاَ وَلِيَّ لَهُ

Maksudnya: “Seorang wanita yang berkahwin tanpa izin walinya maka pernikahannya adalah batil, batil, batil. Dan apabila mereka (wali) bersengketa, maka pemerintah adalah wali bagi wanita yang tidak memiliki wali.”

Riwayat Ahmad (24417), Abu Daud (2083) dan al-Tirmizi (1102)

Dalam hadis yang lain, daripada Abi Musa al-Asy’ari R.A, Rasulullah SAW bersabda :

لاَ نِكَاحَ إِلاَّ بِوَلِيٍّ

Maksudnya: “Tidak sah pernikahan kecuali dengan adanya wali”.

Riwayat Abu Daud (2085) Tirmidzi (1101) dan Ibn Majah (1881)

Daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah SAW bersabda:

لاَ تُزَوِّجُ الْمَرْأَةُ الْمَرْأَةَ وَلاَ تُزَوِّجُ الْمَرْأَةُ نَفْسَهَا وَالزَّانِيَةُ الَّتِى تُنْكِحُ نَفْسَهَا بِغَيْرِ إِذْنِ وَلِيِّهَا

Maksudnya: “Wanita tidak boleh mengahwini wanita (wanita tidak boleh jadi wali). Dan tidak boleh pula wanita menikahkan dirinya sendiri. Wanita penzina adalah wanita yang menikahkan dirinya sendiri.”

Riwayat Ibnu Majah (1882), al-Daraqutni (384) dan al-Baihaqi (7/110)

Perkahwinan yang dilakukan di dalam kawasan di mana wali mujbir kepada perempuan bermastautin hendaklah dilakukan dengan izin daripadanya. Namun, jika perempuan tersebut keluar daripada kawasan tersebut sejauh dua marhalah maka perkahwinan tersebut sah walaupun tanpa mendapatkan persetujuan wali.

Menurut Muhammad Bin Ismail as-Syaikh Daud al-Fathani dalam Matla` Badrain, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (Jabatan Perdana Menteri), hlm. 414

“ Sultan berkuasa mengahwinkan seorang perempuan apabila wali ^Aqrab ghaib sejauh 2 marhalah, atau sedang dalam ihram, atau enggan kurang dari 3 kali untuk mengahwinkan seorang perempuan yang telah mukallaf yang diminta dikahwinkan dengan lelaki yang kufu’, jika wali aqrab ghaib kurang daripada dua marhalah, tidaklah boleh dikahwinkan oleh sultan, kecuali mendapat keizinan daripadanya”.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-52 yang bersidang pada 1 Jul 2002 telah membincangkan Kahwin Lari di Selatan Thailand. Muzakarah telah memutuskan bahawa hukum pernikahan di luar negara adalah sah dengan syarat :

 • Pernikahan itu mengikut rukun nikah
 • Pernikahan itu melebihi dua marhalah
 • Tiada keputusan mahkamah yang menghalang perempuan itu berkahwin atas alasan syarak di tempat dia bermastautin.
 • Pernikahan itu dilakukan oleh wali hakim yang diiktiraf oleh wilayah negara berkenaan dan diakad nikahkan di wilayah berkenaan di mana ia ditauliahkan sebagai wali hakim.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-52 yang bersidang pada 1 Jul 2002 telah membincangkan Perkahwinan Lari Meninggalkan Wali Lebih Dua Marhalah Mengikut Mazhab Al-Syafie. Muzakarah telah memutuskan bahawa perkahwinan yang dilakukan oleh jurunikah yang diiktiraf oleh pihak berkuasa bagi pasangan yang berjauhan dari wali lebih dari dua marhalah adalah sah menurut mazhab Al-Syafie.

Adalah dinasihatkan agar sebaik-baiknya, pasangan yang ingin berkahwin, contohnya di negara Thailand atas apa-apa sebab termasuk sebab tidak mendapat izin wali atau tanpa kebenaran poligami daripada isteri hendaklah terlebih dahulu mendapatkan surat kebenaran untuk berkahwin di luar negara dari Pejabat Agama di negeri masing-masing. Ini akan melibatkan beberapa langkah, seperti menghadiri kursus pra-perkahwinan, mendapatkan surat kebenaran poligami jika ingin berpoligami tapi tidak mendapat izin daripada isteri, mengemukakan surat akuan status diri (dara, janda atau balu) dan sebagainya. Sekiranya berkahwin di Siam setelah mendapat surat kebenaran nikah di luar negara, proses pendaftaran nikah Thailand di Malaysia akan menjadi lebih mudah setelah kembali dari Siam nanti.

Seksyen 31 (2) Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 menyatakan bahawa pasangan yang berkahwin di luar negara tetapi sudah kembali ke Malaysia perlu mendaftarkan perkahwinan mereka di sini.

Semoga isu seperti ini dapat diharmonikan daripada semua pihak agar institusi rumah tangga benar-benar dapat ditahqiqkan dengan hati dan perasaan yang suci membawa kepada Baiti Jannati.