Pilihan Bahasa:

faq2hubungi2maklumbalas2peta2

IRSYAD AL-FATWA KE-54: MENGAMALKAN SESUATU AMALAN TANPA BERGURU

SOALAN

Bolehkah kita mengamalkan sesuatu amalan zikir, doa-doa dan membaca surah-surah dari ayat al-Quran tanpa berguru terlebih dahulu?

 

JAWAPAN

Jika kita memahami bahasa Arab, dan doa itu adalah ma’thur (مأثور) maka tidak menjadi kesalahan. Kecuali jika seseorang ingin beramal dengan wirid-wirid yang tertentu, mengikut tarikat tertentu maka hendaklah dia beriltizam dengan guru atau syeikh.

            Suka dinyatakan di sini berkenaan dengan pengijazahan, maka ia adalah lebih baik jika bersanad dan dalam pengamalan secara mengikut tarikat tertentu tetapi berkenaan dengan zikir yang telah difahami dan dimaklumi maka bolehlah dia beramal seperti apa yang ditulis oleh al-Syahid Hasan al-Banna, ini kerana beliau sendiri mengambil daripada nas-nas yang masyhur. Sebagai contoh dinyatakan oleh penerbit pada permulaan bukunya, risalah al-Ma’thurat karya al-Ustaz Hasan al-Banna adalah berdasarkan sumbernya daripada hadis-hadis al-Jami’ al-Soghir, al-Jami’ al-Sahih, al-Sunan, Amal al-Yaum wa al-Lailah dan banyak lagi kitab-kitab yang muktabar. Justeru, kalau inilah maka hukumnya bolehlah kita berzikir dan beramal tanpa ijazah.

            Kami kemukakan di sini dua dalil al-Quran yang menunjukkan martabat zikir dan suruhan berzikir. Firman Allah SWT:

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Maksudnya: Sesungguhnya, lelaki-lelaki dan perempuan yang muslim, lelaki-lelaki dan perempuan yang mukmin, lelaki-lelaki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, lelaki-lelaki dan perempuan yang benar, lelaki-lelaki dan perempuan yang sabar, lelaki-lelaki dan perempuan yang khusyuk, lelaki-lelaki dan perempuan yang bersedekah, lelaki-lelaki dan perempuan yang berpuasa, lelaki-lelaki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, lelaki-lelaki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar.

(Surah al-Ahzab: 35)

Dalam firman Allah SWT yang lain:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا (٤١) وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلا

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Ingatlah kepada Allah dengan menyebut (nama-Nya) sebanyak-banyaknya, dan bertasbihlah kepada-Nya pada waktu pagi dan petang.”

(Surah al-Ahzab: 41-42)

 

Sekian, Wallahu a'lam

 

 

Akhukum fillah,

Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri

Mufti Wilayah Persekutuan

12 Syawal 1436H


Cetak   Emel
  • A A
    Reset | PT Sans
  • A- A A+