Language Options:

faq2hubungi2maklumbalas2peta2

AL-KAFI#262 : BARANG HILANG DI MASJID

AL-KAFI LI AL-FATAWI : SOALAN 262 (6 MEI 2016 M / 29 REJAB 1437 H)

SOALAN:

Assalamualaikum wbt,
Apakah hukum mencari barang hilang di masjid?
Mohon pencerahan.

JAWAPAN:

Waalaikumussalam wbt,

Larangan mewar-warkan carian barang hilang di dalam masjid sememangnya terdapat nas dalam hadith Nabi SAW:

مَنْ سَمِعَ رَجُلًا يَنْشُدُ ضَالَّةً فِي الْمَسْجِدِ فَلْيَقُلْ لَا رَدَّهَا اللهُ عَلَيْكَ فَإِنَّ الْمَسَاجِدَ لَمْ تُبْنَ لِهَذَا

Maksudnya: Barangsiapa yang mendengar seorang lelaki meminta-minta barangnya yang hilang di masjid, maka katakanlah kepadanya,"Semoga Allah tidak memulangkan barang itu kepada-Mu." Ini kerana sesungguhnya masjid-masjid itu tidak dibina atas tujuan ini.

Riwayat Muslim (568), Ibn Majah (1321), al-Tirmidzi (767), al-Tabarani (480) dan al-Hakim (2339).

Syeikh Muhammad al-Zuhaili, saudara kepada Syeikh Wahbah al-Zuhaili, menulis dalam kitab Mausu’ah Qadhaya Islamiyyah Mu’asarah beberapa fungsi masjid antaranya tempat bagi orang bersolat dan berzikir, melaksanakan syura, tolong-menolong pada peringkat masyarakat (takaful al-ijtimai’e), dan medan percambahan ilmu.

Tidak disebut pula fungsi masjid sebagai tempat mencari barang hilang. Juga bagi orang menjumpai barang hilang, dia juga tidak perlu mengangkat suara untuk mewar-warkan barang yang hilang di masjid. Kami cadangkan cukup agar diwar-warkan dengan cara tulisan dipaparkan di papan kenyataan. Sebutkan jenis barang yang hilang dan jika ada orang yang menuntut, minta si pencari itu nyatakan sifat barang yang sebelum diserahkan.

Wallahua’lam.