Pilihan Bahasa:

faq2hubungi2maklumbalas2peta2

YAKJUJ DAN WAKJUJ: BENARKAH AKAN MUNCUL DAN APAKAH MEREKA ISLAM?

AL-KAFI LI AL-FATAWI : SOALAN 171 (29 JANUARI 2016 / BERSAMAAN 19 RABIULAKHIR 1437H)

Soalan:

Assalamualaikum,

Saya ingin bertanya kepada tuan berkenaan Yakjuj dan Makjuj. Bilakah golongan ini akan muncul dan kalau mereka manusia, apakah agama mereka? Terima kasih dan maaf jika terkasar bahasa. 

 

Jawapan:

  

Waalaikumussalam wbt,

Sebagai orang yang beriman, kita meyakini akan keluarnya Yakjuj dan Makjuj berdasarkan nas-nas al-Quran dan al-Sunnah, secara jelas dan nyata. Yakjuj dan Makjuj berasal daripada keturunan Adam, yakni manusia. Disebut bahawa Ya’juj itu satu kabilah dan Ma’juj satu kabilah yang lain.

Berdasarkan kepada nas menunjukkan Yakjuj dan Makjuj adalah umat yang kafir yang kufur dengan Allah SWT. Hal ini mengikut riwayat al-Bukhari (3348) menyebut, daripada Abu Said al-Khudri RA daripada Nabi SAW:

 

" يَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى: " يَا آدَمُ، فَيَقُولُ: لَبَّيْكَ وَسَعْدَيْكَ، وَالخَيْرُ فِي يَدَيْكَ، فَيَقُولُ: أَخْرِجْ بَعْثَ النَّارِ، قَالَ: وَمَا بَعْثُ النَّارِ؟، قَالَ: مِنْ كُلِّ أَلْفٍ تِسْعَ مِائَةٍ وَتِسْعَةً وَتِسْعِينَ، فَعِنْدَهُ يَشِيبُ الصَّغِيرُ، وَتَضَعُ كُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا، وَتَرَى النَّاسَ سُكَارَى وَمَا هُمْ بِسُكَارَى، وَلَكِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِيدٌ " قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ، وَأَيُّنَا ذَلِكَ الوَاحِدُ؟ قَالَ [ص:139]: " أَبْشِرُوا، فَإِنَّ مِنْكُمْ رَجُلًا وَمِنْ يَأْجُوجَ وَمَأْجُوجَ أَلْفً

 

Maksudnya: Allah Taala berfirman (pada Hari Kiamat), “Wahai Adam!”. Maka jawab baginda Adam AS, “Aku datang dengan penuh ketaatan, dan kebaikan adalah milik-Mu juga”. Allah berfirman, “Keluarkanlah ba’thun nar!” Baginda bertanya, “Apakah ba’thun nar itu?” Allah berfirman, “Dari setiap 1000 orang, 999 orang sebagai Ba’thun nar (yakni penghuni neraka). Saat itulah anak kecil menjadi tua. “Dan gugurlah segala kandungan wanita yang hamil dan kamu lihat manusia dalam keadaan mabuk, padahal mereka sebenarnya tidak mabuk. Akan tetapi azab Allah itu sangat keras“ (QS. Al Hajj: 2).Para sahabat bertanya, “Siapakah di antara kami yang termasuk satu orang itu?” Baginda bersabda, “Bergembiralah! Sesungguhnya dari kalian satu orang dan dari Yakjuj dan Makjuj itu seribu orang”.

 

Dalam kitab Ashrāt al-Sa`ah ada menyebut:

 

Zaman keluar mereka selepas turunnya Nabi Isa bin Maryam AS dan dikatakan selepas Nabi Isa AS membunuh Dajjal. Dalil keluarnya Yakjuj dan Makjuj seperti firman Allah SWT dalam Surah al-Anbiya’, ayat 96:

حَتَّىٰ إِذَا فُتِحَتْ يَأْجُوجُ وَمَأْجُوجُ وَهُم مِّن كُلِّ حَدَبٍ يَنسِلُونَ

Maksudnya: (Demikianlah keadaan mereka) hingga apabila terbuka tembok yang menyekat Yakjuj dan Makjuj, serta mereka meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi.

 

Wallahua`lam.