اختيار اللغة:

faq2hubungi2maklumbalas2peta2

BAYAN LINNAS SIRI KE-296: MENCEMARI MAJLIS RUMAH TERBUKA DENGAN MAKSIAT

 MENCEMARI_MAJLIS_RUMAH_TERBUKA_DENGAN_MAKSIAT.jpg

 

Mukadimah

Baru-baru ini tular sebuah video berkaitan majlis rumah terbuka sempena Aidilfitri yang dianjurkan oleh seorang usahawan. Majlis yang diadakan tersebut dilihat telah dicemari dengan kehadiran lelaki berpakaian wanita atau ratu pondan yang berpakaian seksi dan beraksi tidak senonoh[1]. Hal ini telah menimbulkan kemarahan masyarakat awam kerana budaya rumah terbuka Aidilfitri yang sepatutnya menjadi budaya yang baik, tetapi telah dimasukkan unsur-unsur maksiat dan kemungkaran yang wajib untuk dicegah. Sehubungan dengan itu, artikel Bayan Linnas ini ditulis sebagai salah satu usaha untuk menegur pihak yang terlibat dan masyarakat awam yang lain agar tidak mengulangi kemungkaran tersebut. Sabda Nabi SAW:

من رأى منكم منكرا فليغيره بيده، فإن لم يستطع فبلسانه، فإن لم يستطع فبقلبه، وذلك أضعف الإيمان.

Maksudnya: “Barangsiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Apabila dia tidak mampu, maka dengan lisannya. Dan apabila dia tidak mampu lagi, maka dengan hatinya. Sesungguhnya itu adalah selemah-lemah iman.”

(Riwayat Muslim)

Rumah Terbuka yang Mempunyai Unsur Maksiat

Di Malaysia, telah menjadi adat untuk perayaan Aidilfitri disambut sepanjang bulan syawal dengan budaya ziarah menziarahi serta sambutan rumah terbuka yang diadakan di rumah atau di tempat kerja. Walaupun syariat Islam tidak mengajar secara khusus budaya ini, ia merupakan adat yang baik dan diharuskan kerana bersesuaian dengan anjuran Nabi SAW untuk memberi makan, menyebarkan salam, serta mengeratkan silaturahim dan ukhuwah sesama Muslim.

Namun begitu, rumah terbuka ini mestilah diadakan berlandaskan batas-batas syariat dan akhlak yang telah ditetapkan. Hukum harus ini akan bertukar menjadi haram apabila dicemari dengan unsur-unsur maksiat seperti percampuran lelaki dan perempuan ajnabi dan kelakuan tidak senonoh oleh seorang ratu pondan seperti yang telah berlaku serta apa-apa kemungkaran yang lain. Allah SWT juga telah melarang umat Islam untuk berada satu majlis dengan ahli maksiat seperti dalam firman-Nya:

وَقَدۡ ‌نَزَّلَ ‌عَلَيۡكُمۡ فِي ٱلۡكِتَٰبِ أَنۡ إِذَا سَمِعۡتُمۡ ءَايَٰتِ ٱللَّهِ يُكۡفَرُ بِهَا وَيُسۡتَهۡزَأُ بِهَا فَلَا تَقۡعُدُواْ مَعَهُمۡ حَتَّىٰ يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيۡرِهِۦٓ إِنَّكُمۡ إِذٗا مِّثۡلُهُمۡۗ إِنَّ ٱللَّهَ جَامِعُ ٱلۡمُنَٰفِقِينَ وَٱلۡكَٰفِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا

Maksudnya: “Dan sesungguhnya Allah telah pun menurunkan kepada kamu (perintahNya) di dalam Kitab (Al-Quran), iaitu: apabila kamu mendengar ayat-ayat keterangan Allah diingkari dan diejek-ejek (oleh kaum kafir dan munafik), maka janganlah kamu duduk (bergaul) dengan mereka sehingga mereka masuk kepada memperkatakan soal yang lain; kerana sesungguhnya (jika kamu melakukan yang demikian), tentulah kamu sama seperti mereka. Sesungguhnya Allah akan menghimpunkan sekalian orang munafik dan orang kafir di dalam neraka jahanam.

(Al-Nisa’: 140)

Imam al-Qurtubi ketika mentafsirkan ayat ini berkata bahawa sesiapa yang berada dalam majlis maksiat dan tidak mengingkarinya, maka dia juga mendapat dosa yang sama dengan yang membuat maksiat tersebut. Jika dia tidak mampu untuk menghalang maksiat tersebut, hendaklah dia bangun dan beredar dari majlis itu[2]. Apatah lagi jika maksiat yang dilakukan itu merupakan dosa besar dan perbuatan terlaknat.

 

Lelaki Menyerupai Wanita ialah Perbuatan yang Dilaknat

Perbuatan lelaki menyerupai wanita atau wanita menyerupai lelaki dengan pakaian dan percakapan merupakan satu dosa besar dan dilaknat oleh Nabi SAW berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas r.a, beliau berkata:

لَعَنَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم الْمُخَنَّثِينَ مِنَ الرِّجَالِ، وَالْمُتَرَجِّلَاتِ مِنَ النِّسَاءِ، وَقَالَ: أَخْرِجُوهُمْ مِنْ بُيُوتِكُمْ.

Maksudnya: Nabi SAW melaknat lelaki yang menyerupai perempuan dan perempuan yang menyerupai lelaki dan baginda bersabda: “Keluarkanlah mereka dari rumah-rumah kamu.”

Hadis ini jelas mengatakan bahawa nabi SAW melaknat perbuatan tersebut, bahkan selayaknya diasingkan daripada orang ramai agar sikap yang negatif dan mungkar tersebut itu tidak mempengaruhi orang lain. Imam al-Zahabi juga telah menyenaraikan perbuatan lelaki menyerupai perempuan dan perempuan menyerupai lelaki sebagai salah satu dosa besar[3]. Justeru, kita wajib menjauhi perbuatan tersebut serta tidak mempromosi orang yang melakukannya, apatah lagi menjemput orang tersebut dalam majlis rumah terbuka dan melakukan aksi yang lucah dan tidak senonoh. Firman Allah SWT:

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى ٱلۡبِرِّ وَٱلتَّقۡوَىٰۖ وَلَا تَعَاوَنُواْ عَلَى ٱلۡإِثۡمِ وَٱلۡعُدۡوَٰنِۚ

Maksudnya: “Hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.”

 

Akhlak sebagai Seorang Muslim

Akhlak dan sifat-sifat Islam mestilah dipelihara oleh setiap muslim terutamanya yang dikenali ramai dan mempunyai pengaruh agar dapat memberi contoh yang baik kepada orang ramai. Bersikap dan berkata-kata yang tidak senonoh di khalayak ramai dalam majlis rumah terbuka semestinya merupakan akhlak yang buruk dan wajib untuk dijauhi. Sikap ini bercanggahan dengan sifat malu yang merupakan salah satu daripada cabang-cabang iman. Sabda Nabi SAW:


الإِيمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ أَوْ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبَةً فَأَفْضَلُهَا قَوْلُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَدْنَاهَا إِمَاطَةُ الأَذَى عَنِ الطَّرِيقِ وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ الإِيمَانِ

Maksudnya: “Iman itu mempunyai 70 lebih atau 60 lebih cabang. Yang paling afdalnya ialah ucapan “لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ” dan yang paling rendahnya adalah membuang apa yang menyakitkan dari jalan. Dan malu itu sebahagian daripada iman.” 

(Riwayat Muslim)

Sifat malu yang sebenar seperti yang disebutkan oleh Imam al-Nawawi ialah satu akhlak yang mendorong seseorang untuk meninggalkan perbuatan yang buruk dan menghalang seseorang daripada tidak menunaikan hak kepada yang sepatutnya[4]. Sifat ini melambangkan tahap keimanan seseorang muslim dan tanpanya seseorang itu akan melakukan apa sahaja tanpa menghiraukan batas syariat seperti dalam sabda Nabi SAW:

إِنَّ مِمَّا أَدْرَكَ النَّاسُ مِنْ كَلَامِ النُّبُوَّةِ الْأُولَى: إِذَا ‌لَمْ ‌تستح فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ

Maksudnya: “Sesungguhnya antara perkara yang didapatkan manusia daripada perkataan para nabi-nabi terdahulu ialah: Jika kamu tidak malu, buatlah sesuka kamu.”

Riwayat al-Bukhari (3224)

Arahan dalam hadis ini ialah amaran dan ancaman kepada orang yang tiada sifat malu untuk lakukan apa sahaja yang dia mahu dan Allah SWT akan menghisab dan pasti akan membalasnya kelak[5]. Firman Allah SWT:

ٱعۡمَلُواْ ‌مَا شِئۡتُمۡ إِنَّهُۥ بِمَا تَعۡمَلُونَ بَصِيرٌ

Maksudnya: (Katakanlah kepada orang yang menyeleweng itu): “Buatlah apa yang kamu suka, sesungguhnya Allah Maha Melihat akan apa yang kamu lakukan (dan akan membalasnya”.

(Fussilat: 60)

Kesimpulan

Dinasihatkan kepada pihak-pihak yang terlibat dalam penganjuran majlis rumah terbuka tersebut untuk bertakwa kepada Allah dan bertaubat serta tidak mengulangi semula perbuatan yang mencemarkan majlis keramaian tersebut.

Sesungguhnya Islam tidak melarang umatnya untuk berhibur dan bergurau, namun ia mestilah berlandaskan batas syariat dan akhlak Islam yang telah ditetapkan.

WaAllahua’lam

 

Rujukan: 

[1]https://themerdekatimes.com/news/2024/05/rumah-terbuka-aidilfitri-dicemari-aksi-lucah-ratu-pondan-majlis-agama-digesa-ambil-peduli/

[2] Muhammad bin Ahmad al-Ansari al-Qurtubi, al-Jami’ li Ahkami al-Quran, (Kaherah: Dar al-Kutub al-Misriyyah, 1994), 5:418.

فكل من جلس في مجلس معصية ولم ينكر عليهم يكون معهم في الوزر سواء، وينبغي أن ينكر عليهم إذا تكلموا بالمعصية وعملوا بها، فإن لم يقدر على النكير عليهم فينبغي أن يقوم عنهم حتى لا يكون من أهل هذه الآية.

[3] Shams al-Din Muhammad bin Ahmad bin Uthman al-Zahabi, al-Kaba’ir, (UAE: Maktabh al-Furqan, 2003), 252.

الكبيرة الثامنة والعشرون: الرجلة من النساء والمخنث من الرجال

[4] Yahya bin Sharaf al-Nawawi, al-Minhaj Sharh Sahih Muslim bin al-Hajjaj, (Beirut: Dar Ihya’ al-Turath, 1392H), 2:6.

وَإِنَّمَا حَقِيقَةُ الْحَيَاءِ خُلُقٌ يَبْعَثُ عَلَى تَرْكِ الْقَبِيحِ وَيَمْنَعُ مِنَ التَّقْصِيرِ فِي حَقِّ ذِي الْحَقِّ

[5] Abdurrahman bin Shihab al-Din al Baghdadi Ibn Rajab, Jami’ al-‘Ulumi wa al-Hikam, (Beirut: Muassasah al-Risalah, 1997), 1:497.

أنه أمرٌ بمعنى التهديد والوعيد، والمعنى: إذا لم يكن لك حياء، فاعمل ما شئت، فإن الله يجازيك عليه

Research Center

BAYAN LINNAS SIRI KE-295: JAUHI SIKAP EKSTREM DAN MELAMPAU DALAM KEMPEN MEMBOIKOT

JAUHI_SIKAP_EKSTREM_DAN_MELAMPAU_DALAM_KEMPEN_MEMBOIKOT.jpg

 

Mukadimah

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT Tuhan semesta alam, selawat serta salam ke atas junjungan teragung Nabi Muhammad SAW dan ke atas ahli keluarga serta mereka yang mengikuti jejak langkah Baginda SAW hingga ke hari Kiamat.

Baru-baru ini tular sebuah video berkaitan tindakan beberapa orang individu yang mengaibkan dan mengganggu pelanggan yang sedang menunggu giliran membeli makanan secara pandu lalu (drive thru) di sebuah restoran rangkaian makanan segera yang termasuk dalam senarai syarikat yang diboikot. Selain daripada itu, terdapat juga perkongsian di media sosial memaparkan gambar anjing yang makan di restoran tersebut dengan ulasan yang berbentuk penghinaan terhadap pelanggan. Berdasarkan perkembangan semasa berkaitan isu ini, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil tindakan dengan menahan tiga orang lelaki tempatan kerana didakwa melakukan provokasi dan ugutan terhadap pelanggan di restoran tersebut.[1]

Berkaitan hal ini, kami telah menjelaskan hukum berkaitannya dengan terperinci dalam artikel Bayan Linnas Siri Ke-281: Boikot Ekonomi Sebagai Strategi Melawan Zionis: Nasihat Dan Panduan. Antara nasihat yang ditekankan dalam artikel ini ialah memboikot dengan ilmu dan akhlak, bukan memboikot dengan terburu-buru tanpa berfikir panjang sehingga mendatangkan kemudaratan yang tidak sepatutnya. Selain daripada itu, dinasihatkan juga agar tidak bertindak dengan cara ekstrem dan melulu seperti memaki hamun pekerja di syarikat yang terlibat memandangkan mereka sekadar mencari rezeki, mensabotaj dengan merosakkan infrastruktur atau mengambil gambar pelanggan yang sedang makan dan menularkannya ke media sosial dengan tujuan menjatuhkan imej. Tindakan-tindakan begini adalah di luar batasan akhlak dan undang-undang yang berkuatkuasa di negara ini.

Sikap Ekstrem Dan Melampau Dalam Beragama Bukan Satu Perbuatan Terpuji

            Salah faham yang timbul dalam sesetengah orang adalah mereka menyangka bahawa sikap ekstrem dan berlebihan dalam mengamalkan agama adalah sesuatu yang terpuji. Hal ini dalam semua bentuk termasuk perbuatan seperti ibadah, adat, rutin seharian dan sebagainya. Perbuatan didasari oleh perasaan dan emosi yang membuak-buak untuk menunjukkan ketinggian keberagamaan seseorang berbanding yang lain sehingga menyimpang daripada pertimbangan ilmu yang benar dan akal yang rasional.

Hal ini ditunjukkan dalam satu hadis Nabi SAW yang panjang berkaitan tiga orang Sahabat yang menetapkan perkara yang wajib bagi mereka berdasarkan emosi tanpa berpandukan kepada ilmu dan akal yang benar. Salah seorang daripada mereka ingin mendirikan solat malam dan tidak akan tidur selamanya. Seorang sahabat yang lain pula berazam untuk berpuasa setahun penuh dan tiada hari yang dia tidak puasa. Manakala sahabat yang terakhir pula berazam untuk menjauhkan diri daripada wanita dan tidak berkahwin buat selama-lamanya. Namun Baginda SAW memperbetulkan salah faham mereka yang melampau tersebut dengan bersabda:

أَنْتُم الَّذِينَ قُلْتُم كَذَا وَكَذَا؟ أَمَا وَاللهِ إِنِّي لَأَخْشَاكُم للهِ وَأَتْقَاكُم لَهُ، لَكِنِّي أَصُومُ وَأُفْطِر، وَأُصَلِّي وَأَرْقُد، وَأَتَزَوَّجُ النِّسَاءَ، فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِي فَلَيْسَ مِنِّي

Maksudnya: Adakah kalian yang berkata begitu dan begini? Bahkan, demi Allah SWT, sesungguhnya aku (Rasulullah SAW) ialah yang paling takut kepada Allah SWT dan paling bertaqwa kepada Allah SWT, namun aku berpuasa kemudian aku berbuka puasa, aku mendiri solat (malam) kemudian aku tidur. Sesiapa yang tidak suka kepada sunnah-ku, maka bukanlah dia daripada (golongan)-ku.

(Riwayat al-Bukhari)

Bahkan sebaliknya Rasulullah SAW menasihati kita agar tidak bersikap melampau dalam beragama dan menegaskan bahawa ia adalah punca binasanya umat-umat terdahulu. Sabda Nabi SAW:

وإياكم والغلو في الدين، فإنما أهلك من كان قبلكم ‌الغلو في الدين.

Maksudnya: Janganlah kamu berlebih-lebihan dalam agama, maka sesungguhnya yang telah membinasakan umat sebelum kamu itu sikap berlebih-lebihan dalam agama.

(Riwayat al-Nasa’ie)

Nabi SAW juga bersabda:

هلك المتنطعون، قالها ثلاثا.

Maksudnya: Celakalah orang yang melampaui batas (Baginda menyebutnya sebanyak tiga kali).

(Riwayat Muslim)

Ini juga sepertimana kata hikmah yang dinukilkan oleh Imam al-Nawawi daripada Sufyan al-Tsauri RA dalam mukaddimah kitabnya, al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab, bahawa beliau RA berkata:

إِنَّمَا الفِقْهُ الرُخْصَة مِن ثِقَةٍ فَأَمَّا التَشْدِيدُ فَيَحْسُنُهُ كُلُّ أَحَدٍ

Maksudnya: Kefaqihan yang sebenar itu ialah rukhsah yang diberikan daripada seorang yang tsiqah (berilmu). Adapun sikap syadid (keras) pula, setiap orang (awam) sangat baik dalam melakukannya.[2] (Rujuk al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab, 1:46)

Bersikap berkeras dan berlebih-lebihan dalam beragama merupakan amalan yang bertentangan dengan roh dan maqasid syarak itu sendiri. Ia bukan lahir daripada ilmu pengetahuan, bahkan ia sebenarnya timbul daripada maklumat sedikit yang didapati secara tidak matang, kemudian diikuti sikap terburu-buru dan semangat yang berkobar-kobar. Sikap ektrem dan melampau ini bukan suatu perbuatan yang terpuji dan tidak dianjurkan oleh Islam. Perbuatan ini terhasil dari kejahilan terhadap agama dan sikap terburu-buru mengikut emosi.

Sikap Berhemah dan Berhikmah dalam Berdakwah

Di samping itu, matlamat yang baik yang ingin dicapai oleh seseorang pelaku tidak menjadikan perbuatan haram yang dilakukannya menjadi halal. Bahkan perbuatan yang haram adalah tetap haram walaupun digunakan untuk mencapai matlamat yang baik. Ini berdasarkan prinsip dan kaedah yang menyebutkan bahawa:

الغَايَةُ لَا تُبَرِّرُ الوَسِيلَةَ.

Maksudnya: Tujuan (yang baik) tidak menghalalkan cara (haram) yang digunakan seseorang.

Justeru itu, niat seseorang untuk menghalang orang ramai membeli daripada restoran yang diboikot dengan menggunakan cara memprovokasi dan mengaibkan pelanggan tersebut adalah suatu perbuatan yang tidak dibenarkan dalam Islam. Rasulullah SAW memerintahkan kita agar berdakwah dan mengajak orang kepada kebaikan dengan cara yang berhikmah dan nasihat yang baik. Firman Allah SWT:

ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ

Maksudnya: Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.

(Surah al-Nahl: 125)

Selain itu, seseorang perlulah mempunyai sifat sabar dan tenang kerana kedua-duanya merupakan satu sifat yang mulia dan menjamin keselamatan. Sebaliknya, sifat yang bertentang iaitu tergesa-gesa dan melulu adalah sifat yang tercela dan membawa kepada kecelakaan. Sabda Rasulullah SAW:

التَّأَنِّي مِنَ اللهِ، وَالْعَجَلَةُ مِنَ الشَّيْطَانِ

Maksudnya: Ketenangan datangnya daripada Allah, sedangkan sikap tergesa-gesa itu datangnya daripada syaitan.

(Riwayat al-Baihaqi)

            Oleh yang demikian, cara yang berhikmah dan berilmu serta tenang dalam berdakwah lebih mendekatkan orang ramai kepada kebaikan dan kebenaran. Bahkan sebaliknya jika ditegur dengan keras dan kasar itu akan menyebabkan pelaku-pelaku maksiat lebih cenderung memilih untuk kekal dengan maksiatnya dan menjauhi para pendakwah.

Larangan Sengaja Mencari Kesalahan dan Menyebarkan Aib

Tambahan pula, isu ini juga berkait dengan dua larangan yang lain lagi iaitu perbuatan sengaja mengintip kesalahan orang lain (tajassus) dan menyebarkan aib individu kepada khalayak ramai. Allah SWT menegaskan larangan terhadap perbuatan-perbuatan ini dalam firman-Nya:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

(Surah al-Hujurat: 12)

Menurut al-Baghawi dalam tafsirnya, perbuatan tajassus ini ialah perbuatan sengaja mencari kesalahan dan maksiat orang lain yang tersembunyi. Allah SWT melarang kita untuk melakukan perbuatan yang sedemikian supaya kita tidak menyerlahkan dosa yang Allah SWT tutupnya daripada manusia.[3] Apatah lagi, dalam isu yang diperbincangkan ini, jika ia sesuatu dosa sekalipun maka tidak patut untuk disebarkan dan ditularkan di media-media sosial. Oleh yang demikian, sikap sesetengah pihak yang mengambil gambar dan menyebarkan adalah sesuatu yang dilarang dalam agama. Lebih-lebih lagi apabila ia menimbulkan persepsi yang buruk dan komen-komen yang negatif terhadap individu-individu yang ditularkan tersebut.

Larangan Menghina Dengan Bentuk Memanggil Dengan Panggilan Binatang

Selain itu, sikap menggambarkan pelanggan restoran dengan gambar yang menghinakan seperti anjing dan seumpamanya juga merupakan suatu perbuatan yang dilarang dalam agama. Hal ini sama seperti memanggil pelanggan-pelanggan tersebut dengan panggilan binatang yang digambarkan tersebut. Dalam perkara ini, seorang ulama dalam kalangan tabi’in, Sa’id Ibn Musayyab pernah menyebutkan bahawa:

لا تقل لصاحبك يا حمـار، يا كلــب، يا خنزيـر، فيقول لك يوم القيامة: أتراني خُلقت كلباً أو حماراً أو خنزيراً!

Maksudnya: Jangan kamu berkata kepada sahabatmu: Wahai keldai, wahai anjing, wahai khinzir, kerana kelak akan dikatakan kepadamu pada hari Kiamat, ‘Kamu tahukah siapa yang menciptakan anjing, keldai dan khinzir ini?!’[4] (Rujuk Musannaf Li Ibn Abi Syaibah, 14:358)

Di samping itu, Imam al-Nawawi menjelaskan perkara yang sama dan menambah bahawa ia merupaka lafaz yang tercela kerana ia adalah perkataan dusta dan menyakitkan hati orang lain. Beliau menyebutkannya dalam kitab al-Adzkar bahawa:

ومن الألفاظ المذمومة المستعملة في العادة قوله لمن يخاصمه: يا حمار، يا تيس، يا كلب، ونحو ذلك، ‌فهذا ‌قبيح ‌لوجهين. أحدهما: أنه كذب، والآخر: أنه إيذاء.

Maksudnya: Antara lafaz-lafaz tercela yang biasa digunakan seseorang kepada orang yang memusuhinya ialah wahai keldai, wahai kambing, wahai anjing dan seumpamanya. Perkataan ini perkataan yang keji kerana dua sebab iaitu, pertama ia adalah satu dusta dan kedua ia menyakiti hati orang tersebut.[5] (Rujuk al-Adzkar, 365)

Begitu juga dalam fatwanya, Imam al-Nawawi menyebutkan bahawa perbuatan menggelarkan orang lain dengan panggilan tersebut merupakan suatu dosa kerana termasuk daripada perkataan yang tercela, bahkan boleh dihukum dengan hukuman takzir. Kata beliau:

مسألة: ماذا يجب على من يقول للمسلم: يا كلب، أو ‌يا ‌خنزير، ونحوه من الألفاظ القبيحة هل يأثم؟. الجواب: يأثم، وُيعزَّر، وعليه التوبة "والله أعلم". (فتاوى النووي)

Maksudnya: Perbahasan: Apakah yang wajib dilakukan ke atas orang yang mengatakan kepada muslim yang lain dengan panggilan wahai anjing atau wahai khinzir dan panggilan yang keji lain seumpamanya? Adakah dia berdosa? Jawapannya: Ya, dia berdosa dan perlu dihukum takzir, selain dia juga perlu untuk bertaubat.[6] (Rujuk Fatawa al-Nawawi, 224)

Justeru itu, elakkan menggunakan cara ini dalam apa jua percakapan yang diucapkan, termasuklah dalam menegur sesuatu perbuatan yang dianggap salah pada pandangan kita. Hal ini kerana ia bukan sahaja tidak membawa kepada kebaikan, bahkan membawa kepada dosa dan permusuhan yang tidak sepatutnya.

Kesimpulan

i. Kita hendaklah menjauhi sikap ekstrem dan melampau dalam kempen memboikot ini yang akhirnya tidak membawa apa-apa kebaikan, bahkan menimbulkan kemudaratan yang tidak perlu kepada diri sendiri dan orang lain. Apatah lagi perbuatan tersebut melibatkan perbuatan yang diharamkan oleh syarak seperti mengintip kesalahan orang lain dan menyebarkannya kepada khalayak ramai yang mana sama sekali tidak dianjurkan oleh syarak.

ii. Marilah kita mengambil sikap berhemah dan berhikmah dalam mengajak orang kepada kebaikan dengan didasarkan ilmu pengetahuan dan pertimbangan akal yang waras. Sesungguhnya cara tersebut adalah lebih baik dan lebih mendekatkan orang yang diseru kepada kebaikan dan kebenaran.

Waallahu a’lam.

 

Rujukan:

[1] Rujuk pautan: https://www.malaysiakini.com/news/702490. Diakses pada 15 April 2024.

[2] Al-Nawawi, Yahya Ibn Syaraf, al-Majmuk Syarh al-Muhazzab, (Kaherah: Cetakan al-Muniriah, 1347H), jld. 1, hlmn. 46.

وعليه يحمل ما جاء عن بعض السلف من نحو هذا كقول سفيان إنما العلم عندنا ‌الرخصة ‌من ‌ثقة فأما التشديد فيحسنه كل احد.

[3] Al-Baghawi, Abu Muhammad, Ma’alim al-Tanzil fi Tafsir al-Quran, (Jeddah, Dar al-Tiybah: 1997), jld. 7, hlmn. 344.

{وَلَا تَجَسَّسُوا} التَّجَسُّسُ: هُوَ الْبَحْثُ عَنْ عُيُوبِ النَّاسِ، نَهَى اللَّهُ تَعَالَى عَنِ الْبَحْثِ عَنِ الْمَسْتُورِ مِنْ أُمُورِ النَّاسِ وَتَتَبُّعِ عَوْرَاتِهِمْ حَتَّى لَا يَظْهَرَ عَلَى مَا سَتَرَهُ اللَّهُ مِنْهَا.

[4] Ibn Abi Syaibah, Abu Bakar, al-Musannaf, (Riyadh: Dar al-Kunuz, 2015), jld 14, hlm. 358.

[5] Al-Nawawi, Yahya Ibn Syaraf, al-Adzkar, (Beirut: Dar al-Fikr, 1994), hlm. 365.

[6] Al-Nawawi, Yahya Ibn Syaraf, al-Masail al-Matsurah Fatawa al-Nawawi, (Beirut: Dar al-Basyair, 1996), hlm. 224).

BAYAN LINNAS SIRI KE-294: BAYAN LINNAS: JAGA KESUCIAN RAMADAN DAN SYAWAL

hahahahahaha.jpg

 

Mukaddimah

Baru-baru ini tular dalam media sosial sebuah klip video raya oleh   seorang usahawan kosmetik bersama beberapa penari lelaki yang menyanyikan lagu bersempena hari raya Aidilfitri. Begitu juga terdapat klip-klip video lain yang telah menimbulkan kontroversi dan reaksi kurang senang masyarakat Islam di negara ini. Perbuatan ini jelas bercanggah dengan moral dan etika seorang individu yang beragama Islam bahkan dilakukan pula di bulan Ramadan yang mulia ini.

Akhlak dalam Berhibur

Islam tidak melarang para penganutnya untuk berhibur dan berseronok namun bentuk hiburan itu mestilah dalam kerangka syariat juga tidak melanggar batasan yang ditetapkan.

Terdapat satu hadis berkenaan salah seorang sahabat Rasulullah SAW bernama Hanzalah RA yang merasa takut dirinya menjadi munafiq oleh kerana beliau merasa lalai daripada mengingati Allah SWT dengan berhibur bersama keluarga beliau, setelah sebelumnya bermuhasabah dalam majlis bersama Nabi SAW. Baginda SAW bersabda:

وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ إِنْ لَوْ تَدُومُونَ عَلَى مَا تَكُونُونَ عِنْدِي، وَفِي الذِّكْرِ، لَصَافَحَتْكُمُ الْمَلَائِكَةُ عَلَى فُرُشِكُمْ وَفِي طُرُقِكُمْ، وَلَكِنْ يَا حَنْظَلَةُ سَاعَةً وَسَاعَةً. ثَلَاثَ مَرَّاتٍ

Maksudnya:Demi Zat yang jiwaku berada di tangan-Nya! Sesungguhnya jika kamu menepati keadaan seperti yang kamu biasanya berada di sisiku dan ketika dalam berzikir, nescaya kamu akan berjabat tangan (yakni disamakan) dengan malaikat di tempat-tempat perbaringan kalian dan di jalan-jalan kalian. Tetapi, wahai Hanzalah! Sesaat begini dan sesaat begitu!” – Rasulullah menyebut tiga kali.

Riwayat Muslim (2750)

Imam Nawawi mentafsirkan hadis ini bahawa kita tidak dituntut untuk beribadah sepanjang masa. Oleh kerana itu apabila Hanzalah merasa risau dirinya telah berlaku munafiq kerana ‘lalai’ daripada mengingati Allah SWT, Rasulullah SAW menjelaskan bahawa ada masa yang diperuntukkan untuk ibadah, ada juga masa yang diperuntukkan untuk kehidupan dunia dan berhibur bersama keluarga[1].

Dewasa ini, industri hiburan semakin berkembang dan antara bidang seni yang mempelopori industri ini tidak lain dan tidak bukan ialah seni muzik. Ramai yang menganggap muzik ini hanyalah sekadar hiburan semata, namun hakikatnya ia juga bergerak sebagai mesej, pengantara pembelajaran dan kayu ukur pemikiran dan kebudayaan sesuatu bangsa. Bukan itu sahaja, muzik juga mampu menukar emosi dan perasaan seseorang daripada sedih menjadi gembira begitu sebaliknya. Malahan pula, dengan muzik, nilai-nilai kemanusiaan dan pelbagai boleh diterapkan lalu disampaikan dan dibawa ke dalam masyarakat.

Justeru itu, sekiranya muzik dan nyanyian ini tidak diacu dengan acuan syariat, nescaya ia akan memberi kesan tidak baik bukan hanya terhadap individu, malah keluarga, masyarakat, bangsa jua negara.

Islam membenarkan nyanyian dan muzik selagi mana ia tidak mempunyai unsur-unsur yang diharamkan seperti arak, pergaulan bebas tanpa batas, lirik yang menyanggahi syariat dan akidah Islam serta melalaikan pendengar dan pengamal muzik daripada tanggungjawab dan kewajipan agama. Perkara ini telah kami jelaskan dalam artikel Bayan Linnas kami, siri ke-197 yang bertajuk: Islam dan Muzik[2].

Jelas di sini, meskipun muzik dan nyanyian itu dibenarkan, ia hendaklah diikat dengan garis panduan yang telah ditetapkan syarak dan juga akhlak seseorang individu Muslim. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI Kali ke-68 yang bersidang pada 12 April 2005 telah menggariskan suatu panduan khusus buat kesemua pihak yang terlibat dalam industri hiburan merangkumi nyanyian, muzik, tarian dan lain-lain[3].

Sehubungan dengan itu, sikap tidak mengambil peduli akan sensitiviti rakyat Muslim malah dilihat seolah mempersenda dan memperolok kesucian agama Islam merupakan suatu sikap yang bertentangan dengan akhlak seseorang individu Muslim.

Menghormati Kesucian Ramadan

Meskipun berada di ambang Syawal dan perayaan Aidilfitri, kesucian bulan Ramadan tetap perlu dijaga bahkan umat Islam ditekankan untuk terus beribadah dan mengejar kebaikan di fasa akhir bulan ini. Tambahan lagi, pada fasa-fasa akhir ini dijanjikan ganjaran yang berlipat-ganda buat umat Islam dan peluang ini sepatutnya dikejar dan direbut setiap umat Islam. Saranan ini seiring dengan kesungguhan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah SAW ketika berada pada 10 malam terakhir Ramadan sebagaimana yang diriwayatkan oleh Aisyah RA:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‌يَجْتَهِدُ ‌فِي ‌الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ، مَا لَا ‌يَجْتَهِدُ ‌فِي غَيْرِهِ

Maksudnya: “Rasulullah SAW berusaha sedaya-upaya pada malam sepuluh akhir Ramadan melebihi usahanya daripada malam-malam yang lain”.

(Riwayat Muslim)

Selain daripada aspek kebaikan dan kemuliaan, bulan Ramadan juga boleh menjadi sesuatu yang malang dan rugi sekiranya seseorang itu lalai, jahil dan berbuat maksiat. Bahkan terdapat beberapa hadis yang memberi peringatan buat umat Islam tentang perihal orang yang rugi dan tidak mendapat kebaikan Ramadan. Antaranya melalui riwayat Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

ورَغِمَ أنفُ رجلٍ دخلَ علَيهِ رمضانُ ثمَّ انسلخَ قبلَ أن يُغفَرَ لَهُ ، ورغمَ أنفُ رجلٍ أدرَكَ عندَهُ أبواهُ الكبرَ فلم يُدْخِلاهُ الجنَّةَ

Maksudnya: “Celakalah seseorang itu apabila bulan Ramadan menemuinya kemudian berlalu pergi sebelum dia mendapatkan keampunan dan celakalah seseorang yang kedua orang tuanya berusia lanjut namun kedua orang tuanya tidak menjadi sebab yang memasukkannya kedalam Syurga (kerana tidak berbakti kepada ibu bapanya.”[4]

(Riwayat al-Tirmizi)

Begitu juga dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA berkenaan kedudukan ibadat orang yang berpuasa tetapi tidak menjaga diri daripada perbuatan yang keji. Dalam riwayat tersebut Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ لَمْ يَدَعْ ‌قَوْلَ ‌الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ، فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وشرابه

Maksudnya: “Sesiapa yang tidak meninggalkan perkataan keji (dusta) serta mengamalkannya maka Allah SWT tidak berhajat orang itu meninggalkan makan dan minumnya (puasanya).”

(Riwayat Bukhari)

Berdasarkan hadis di atas, Imam al-Qastalani memetik pandangan al-Turbashti yang menyatakan bahawa orang yang berkelakuan keji puasanya tidak membawa apa-apa nilai kerana dia menahan perkara yang diharuskan syarak berbanding menahan berbuat perkara yang dilarang oleh syarak.[5] Oleh yang demikian, dapat difahami bahawa golongan yang berpuasa tetapi dalam masa yang sama berbuat maksiat adalah termasuk dalam golongan yang rugi dan sia-sia serta tidak membawa sebarang nilai di sisi Allah SWT. Justeru, umat Islam seharusnya mengambil serius tentang peringatan yang telah dinyatakan agar tidak tergolong dalam golongan yang sedemikian.

Menghayati Falsafah Raya

Aidilfitri bukan sekadar sambutan yang meriah akan tetapi hakikat sebenar kegembiraan umat Islam terletak pada sambutan kemenangan yang diraih selepas melalui fasa melawan hawa nafsu dalam bulan Ramadan. Oleh itu, Allah SWT dalam menjelaskan ayat-ayat berkaitan berpuasa menyimpulkan atas ibadah yang dikerjakan sepanjang bulan Ramadan itu hendaklah disambut dengan bertakbir membesarkan keagungan Allah SWT sebagai tanda kesyukuran atas kemenangan ini. Firman Allah SWT:

وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Maksudnya:Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur.” ‎

(Surah al-Baqarah: 185)

Berdasarkan ayat di atas menunjukkan Aidilfitri juga sepatutnya hadir bersama rasa syukur dan gembira untuk dinikmati umat Islam kerana kembali kepada fitrah selepas sebulan melalui proses penyucian diri daripada maksiat dan dosa melalui ibadah puasa. Jesteru, falsafah penting dalam menyambut Aidilfitri adalah 'kembali kepada fitrah' selepas sebulan 'menyucikan diri' daripada segala maksiat dan dosa. Hal ini juga bertepatan dengan hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ، إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا، غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

Maksudnya:Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan pengharapan, maka akan diampunkan dosanya yang telah lalu”[6]

Bahkan bagi sebahagian golongan seperti para sahabat, salafussoleh dan ulama meskipun mereka meraikan keriangan hari raya masih tersisa dalam diri mereka perasaan khuatir dan bimbang amalan yang telah dilaksanakan tidak diterima dan tidak mendapat keampunan daripada Allah SWT. Setelah melalui Ramadan mereka masih berterusan berdoa kepada Allah SWT agar direzekikan untuk bertemu Ramadan pada tahun akan datangnya kerana keutamaannya[7].

Justeru, sesiapa yang melalui Ramadan dengan penuh ketakwaan dan keimanan nescaya hari rayanya digambarkan dalam bentuk ketaatan, sekali gus menjadikan seseorang itu lebih baik dari yang sebelumnya. Ibn Rajab al-Hanbali dalam menjelaskan maksud berhari raya yang sebenar juga berkata:

‌ليس ‌العيد ‌لمن ‌لبس ‌الجديد إنما العيد لمن طاعاته تزيد ليس العيد لمن تجمل باللباس والركوب إنما العيد لمن غفرت له الذنوب في ليلة العيد

Maksudnya:Bukanlah hari raya itu bagi seseorang yang memakai baju baru, tetapi hakikatnya hari raya itu bagi mereka yang bertambah ketaatannya kepada Allah. Bukanlah hari raya itu bagi sesiapa yang memperagakan pakaian dan kenderaan, tetapi hakikat hari raya itu bagi mereka yang diampunkan dosanya pada malam hari raya.[8]

Berdasarkan kenyataan di atas, jelas hari raya menjadi cerminan dan indikator keberhasilan seseorang sama ada berjaya atau tidak seseorang melalui tarbiah sepanjang bulan Ramadan yang telah berlalu. Hari raya sepatutnya menjadi kesinambungan kepada tarbiah Ramadan dalam membentuk taqwa dalam diri seseorang sehingga dapat menjadi perisai yang melindungi diri seseorang daripada perbuatan yang mungkar dan maksiat kepada Allah SWT. Oleh kerana itu, setelah masuknya satu syawal umat Islam dianjurkan untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat seperti bertakbir, menghidupkan malam raya dengan solat sunat dan solat sunat hari raya serta menyelesaikan tuntutan fardu seperti membayar zakat fitrah dan seumpamanya. Hal ini kerana tujuannya adalah untuk menjadikan pemangkin untuk terus konsisten beribadah meskipun bulan Ramadan telah berakhir.

Penutup

Di kala bulan Ramadan hampir pergi meninggalkan kita, gunalah kesempatan yang ada untuk melakukan amal ibadah sepenuhnya, hindarilah perbuatan-perbuatan yang dapat mengurangi pahala ibadah puasa kita. Tidak lama lagi, hari raya bakal menjelma. Meraikannya merupakan satu bentuk ibadah yang patut dipelihara.

Dalam kita bergembira dan berhibur, batas syariat perlu diawasi, akhlak dan tingkah perlu dijaga. Sambutan hari raya yang diraikan perlu seiring dengan penghayatan berlandaskan syariat atas ibadah puasa yang dijalankan. Falsafah Aidilfitri juga hendaklah dipertahankan dengan meraikannya mengikut roh Islam, tradisi budaya dan nilai masyarakat setempat yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam.

Wallahu A‘lam.

[1] Al-Nawawi, Yahya bin Syaraf. Al-Minhaj Syarh al-Nawawi ‘ala Muslim, (Beirut: Dar Ihya’ al-Turath al-‘Arabi, cetakan ke-2, 1392H), 17/66-67.

(نَافَقَ حَنْظَلَةُ) مَعْنَاهُ أَنَّهُ خَافَ أَنَّهُ مُنَافِقٌ حَيْثُ كَانَ يَحْصُلُ لَهُ الْخَوْفُ فِي مَجْلِسِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَيَظْهَرُ عَلَيْهِ ذَلِكَ مَعَ الْمُرَاقَبَةِ وَالْفِكْرِ وَالْإِقْبَالِ عَلَى الْآخِرَةِ فَإِذَا خَرَجَ اشتغل بِالزَّوْجَةِ وَالْأَوْلَادِ وَمَعَاشِ الدُّنْيَا وَأَصْلُ النِّفَاقِ إِظْهَارُ مَا يَكْتُمُ خِلَافَهُ مِنَ الشَّرِّ فَخَافَ أَنْ يَكُونَ ذَلِكَ نِفَاقًا فَأَعْلَمَهُمُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ لَيْسَ بِنِفَاقٍ وَأَنَّهُمْ لَا يكلفون الدوام على ذلك سَاعَةً وَسَاعَةً أَيْ سَاعَةً كَذَا وَسَاعَةً كَذَا.

[2] Lihat: https://www.muftiwp.gov.my/ms/perkhidmatan/artikel-soal-jawab/3570-bayan-linnas-siri-ke-197-islam-dan-muzik, laman web diakses pada 3/4/2024.

[3] Lihat: http://e-smaf.islam.gov.my/e-smaf/assets/files/old-site/garis_panduan_hiburan_dalam_islam.pdf, laman web diakses pada 3/4/2024.

[4] Abu ‘Isa Muhammad Bin ‘Isa al-Tirmizi, Sunan al-Tirmizi, (Mesir: Matba'ah Musṭafa al-Bābī Halabī: 1975), 5/550.

[5] al-Qastalani, Ahmad bin Muhammad. Irsyad al-Sari li Syarh Sahih al-Bukhari. (Mesir: al-Matba‘ah al-Kubra al-Amiriyah, Ed 7, 1323H). Jld 9 hlm 44

(والجهل فليس لله حاجة أن يدع طعامه وشرابه) قال التوربشتي: أي لا يبالي بعمله ذلك لأنه أمسك عما أبيح له في غير حين الصوم ولم يمسك عما حرم عليه في سائر الأحايين

[6] Abu Abdullah Muhammad Bin Isma’il al-Bukhari al-Ja’fi, Sahih al-Bukhari, Peny. Mustafa Dib al-Bugha, (Damsyik, Syria: Dār Ibn Katsīr, 1993), 1/22; Abu Husayn Muslim Bin Al-Hajjaj bin Muslim Al-Qushayri Al-Nisaburi, Sahih Muslim, (Turki: Dar Al-Tiba’ah Al-‘Amarah, 1915), 2/177.

[7] Zayn al-Dīn Abd Rahman bin Ahmad bin Rajab bin al-Hassan, Lata’if al-Ma’arif, (Beirut, Lubnan: Dār Ibn Hazm, 2004), 148.

قال معلى بن الفضل:كانوا يدعون الله تعالى ستة أشهر أن يبلغهم رمضان، يدعونه ستة أشهر أن يتقبل منهم.

[8] Ibn Rajab al-Hanbali, Lata’if al-Ma’arif, 277

BAYAN LINNAS SIRI KE-293: MEMELIHARA KEMULIAAN NAMA ALLAH SATU TANGGUNGJAWAB 

MEMELIHARA_KEMULIAAN_NAMA_ALLAH_SATU_TANGGUNGJAWAB_2.jpg

Muqaddimah

Isu berkaitan kesucian nama Allah kembali timbul dan hangat diperkatakan dalam kalangan masyarakat setelah tersebarnya berita sebuah kedai serbaneka menjual stoking yang tertulis kalimah suci tersebut. Peletakan nama Allah pada tempat dan pakaian tersebut telah mencerminkan penghinaan terhadap kalimah suci berkenaan sehingga boleh menimbulkan sensitiviti dan kemarahan dalam kalangan umat Islam. Memandangkan isu sebegini kembali timbul dan sering kali berulang, Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan (JMWP) mengambil peluang memberi penjelasan serta menasihati pihak yang terlibat.

 

Kesucian Nama Allah

Dalam agama Islam, ungkapan nama Allah yang merupakan nama tuhan sekalian alam bagi agama Islam dan ia adalah kata nama yang suci serta tidak boleh diletakkan pada mana-mana tempat yang boleh membawa kepada penghinaan. Antara bukti kesucian nama ini di sisi umat Islam ialah kerap kali disebut dalam kitab suci al-Quran. Sebagai contoh, melalui sepotong ayat:

وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ فَادْعُوهُ بِهَا ۖ وَذَرُوا الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَائِهِ ۚ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

Maksudnya: “Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia), maka serulah (dan berdoalah) kepadaNya dengan menyebut nama-nama itu, dan pulaukanlah orang-orang yang berpaling dari kebenaran dalam masa menggunakan nama-namaNya. Mereka akan mendapat balasan mengenai apa yang mereka telah kerjakan.”

(Surah al-A’raf: 180)

Ayat di atas merupakan salah satu bukti yang menjelaskan tentang kesucian nama Allah SWT serta terkandung di dalamnya nama-nama yang baik. Bahkan tokoh Islam terkemuka seperti Imam al-Ghazali turut menjelaskan bahawa lafaz Allah merupakan lafaz yang paling agung di antara 99 namanya kerana lafaz tersebut menunjukkan zat ketuhanan yang mencakupi seluruhnya.[1]

Malah, secara realiti atau waqi’ di Malaysia secara khususnya merujuk kepada agama Islam dan kepenggunaannya oleh umat Islam dalam berbagai aspek kehidupan harian. Antara bukti lain yang menunjukkan bahawa nama Allah mulia di sisi umat Islam ialah wujudnya nama Allah terutamanya dalam ibadat seperti lafaz syahadah atau lafaz penyaksian sebagai umat Islam beriman, disebut dalam setiap takbir ibadat solat, dilaungkan dalam alunan azan, disebut dalam setiap zikir dan setiap bacaan doa orang Islam serta lain-lain. Oleh sebab itu, kalimah ini eksklusif dan perlu diletakkan di tempat yang tinggi dan selayaknya.

Justeru, meletakkan nama Allah SWT pada pakaian seperti stoking dan seumpamanya adalah satu penghinaan dan persendaan terhadap kalimah ini.

 

Kedudukan Kesucian Nama Allah di Sisi Islam

Para ulama dan ilmuan Islam telah membincangkan perkara yang melibatkan kalimah Allah khususnya membabitkan golongan bukan Islam. Selain itu, terdapat banyak pandangan yang menegaskan supaya umat Islam menjaga kesucian nama ini.

Imam al-Bujairimi menyatakan tentang hukum dan juga perihal penggunaan kalimah Allah oleh orang Islam kepada orang bukan Islam. Beliau menyatakan bahawa orang Islam diharamkan menulis apa-apa surat yang mengandungi nama Allah kepada orang bukan Islam sehingga ia terdedah kepada kesalahan yang boleh menjurus kepada penghinaan terhadap lafaz agung tersebut.[2] Berdasarkan penjelasan ini, dapat difahami bahawa umat Islam sendiri dilarang untuk menulis nama Allah sebagai jawapan kepada orang bukan Islam kerana dikhuatiri terdedah dengan penghinaan apatah lagi kalimah ini sewenang-wenangnya digunakan oleh orang bukan Islam.

Manakala, Dr Abdul Karim Zaidan dalam kitabnya ahkam al-Zimmiyin wa al-Musta’minin fi Dar al-Islam menjelaskan bahawa antara kewajipan mereka (zimmi) ialah mereka hendaklah menjauhkan diri daripada perkara yang menyinggung perasaan dan kemarahan terhadap orang Islam serta melakukan sesuatu yang mengurang dan merendahkan agama mereka seperti menyebut Allah SWT, kitab-Nya, Rasul-Nya atau agama mereka dengan cara yang tidak baik. Hal ini kerana mempamerkan perbuatan yang sedemikian merupakan suatu bentuk penghinaan terhadap umat Islam, akidah dan agama Islam yang menjadi asas tertegaknya Daulah Islamiyyah.[3]

Kenyataan-kenyataan di atas menerangkan dengan jelas batasan yang sepatutnya dipelihara oleh orang bukan Islam terutama apabila berhadapan dengan isu sensitif seperti kalimah Allah ini.

Dalam konteks negara Malaysia pula, kalimah atau nama Allah sinonim dengan nama yang Agung dan suci yang melibatkan isu berkaitan Siyasah al-Syariah (pentadbiran berasaskan syariat) yang menjadi kewajipan pihak berautoriti kerajaan untuk memeliharanya demi menjaga kesucian agama Islam dan kepentingan nasional. Bahkan penggunaan kalimah ini juga telah difatwakan di peringkat kebangsaan. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (Jawatankuasa Muzakarah MKI) Bil. Muzakarah kali ke 82 bertarikh 5-7 Mei 2008 telah memutuskan bahawa:

“Lafaz Allah merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam lain. Oleh itu wajib bagi umat Islam menjaganya dengan cara yang terbaik dan sekiranya terdapat unsur-unsur penghinaan atau penyalahgunaan terhadap kalimah tersebut, maka ia perlu disekat mengikut peruntukan undang-undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.”[4]

Oleh yang demikian, wajib bagi umat Islam menjaga dengan sebaik mungkin jika terdapat sebarang unsur-unsur penghinaan terhadap agama Islam terutama dalam penyalahgunaan kalimah tersebut mengikut ketetapan, peraturan dan perlembagaan yang ditetapkan di Malaysia.

 

Elak Menyentuh Sensitiviti Agama

Isu-isu yang timbul serta terkait dengan agama merupakan isu yang sensitif dan akan menimbulkan kemarahan dan kegusaran dalam kalangan masyarakat. Dalam hal ini, ia bukan sahaja berlegar dalam kalangan masyarakat, bahkan ia telah menimbul pelbagai reaksi dalam kalangan pemimpin dan pihak berautoriti, antaranya:

  • Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Dalam satu titah, baginda menyatakan bahawa kalimah Allah itu dipandang tinggi dalam sanubari umat Islam serta isu yang boleh membangkitkan kemarahan tidak sepatutnya timbul. Dalam masa yang sama, baginda turut menegur serta mengingatkan akan kepentingan akan berbilang kaum bersatu padu dan saling menghormati antara satu sama lain. Baginda juga turut menegaskan pihak berkuasa supaya mengambil tindakan yang sewajarnya di atas apa yang berlaku.[5]

  • Pemangku Sultan Johor

Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim dalam satu titah menyatakan bahawa kalimah Allah adalah kalimah suci yang sangat tinggi di hati umat Islam.Tegas baginda, isu ini tidak boleh dipandang remeh dan berharap tidak menggugat keharmonian negara. Baginda juga menggesa agar pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap isu berkenaan dan memastikan agar isu tersebut tidak berulang lagi.[6]

  • Respon Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)

Menurut Dato’ Seri Setia Dr Mohd Na'im Mokhtar, meletakkan nama Allah di kaki adalah satu penghinaan dan isu sebegini tidak boleh diremehkan. Tambah beliau, perkara sensitif yang membabitkan umat Islam sukar dimaafkan serta syarikat dan pemborong yang terlibat perlu mengambil iktibar atas apa yang terjadi. Beliau menjelaskan lagi, meskipun telah menerima permohonan maaf daripada syarikat terlibat, namun perlu memastikan agar tidak berulang lagi pada masa akan datang.[7]

  • Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Datuk Hakimah Mohd Yusoff, Ketua Pengarah JAKIM menegaskan bahawa JAKIM sebagai institusi yang bertanggungjawab menyelaras pengurusan hal ehwal Islam di peringkat Persekutuan memandang serius terhadap isu tersebut kerana ia bukan sahaja melibatkan sensitiviti keagamaan malahan boleh menggugat keharmonian masyarakat di negara ini.

JAKIM memberi peringatan kepada semua pengusaha, pengilang, pembekal dan pengimport untuk sentiasa cakna dan memberi perhatian serius terhadap isu-isu sensitif melibatkan agama dan kaum bagi mengekalkan keharmonian serta kesejahteraan masyarakat keseluruhannya di negara ini.

Dalam masa yang sama, semua pihak dinasihatkan untuk tidak membangkitkan isu-isu lama yang menyentuh aspek 3R (Agama, Raja dan Kaum) dan menyerahkan perkara ini kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan.[8]

Melalui kenyataan-kenyataan daripada pemimpin dan pihak berautoriti di atas, jelas bahawa isu sebegini telah menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan masyarakat dan pemimpin agama Islam. Isu ini merupakan isu yang sensitif dan tidak boleh dipandang enteng sama sekali oleh umat Islam. Perbezaan dari sudut ideologi politik tidak patut membutakan mata hati nurani umat Islam untuk melihat kebenaran dan menyedari kenyataan bahawa terdapat usaha-usaha musuh-musuh merendahkan dan meremehkan agama Islam secara terbuka.

 

Respon Dan Nasihat Buat Masyarakat Awam

Tidak dapat dinafikan isu kalimah Allah ini telah mengundang pelbagai persepsi dan luahan daripada pelbagai individu dalam masyarakat di Media sosial. Hal ini jelas sangat berkait rapat dengan Akidah dan kedaulatan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Negara. Justeru, tidak wajar isu ini disinggung oleh mana-mana pihak dengan apa-apa alasan sekalipun demi memelihara keharmonian hubungan sesama warga yang terdiri daripada berbilang agama, bangsa, keturunan dan budaya. Umat Islam perlu bersatu dalam mendaulatkan Islam di negara ini dan berganding bahu mempertahankan agama, bangsa dan negara.

Oleh itu, dinasihatkan kepada masyarakat secara umumnya memberikan sepenuh kepercayaan kepada pihak berkuasa untuk menangani masalah ini supaya dapat mengelakkan dari menimbulkan sebarang spekulasi yang boleh mengeruhkan lagi keadaan. 3R (Agama, Raja, Kaum)

 

Penutup

  1. Nama dan kalimah Allah SWT merupakan suatu lafaz yang Agung dan suci bagi umat Islam yang mana ia perlu diletakkan di tempat yang mulia dan selayaknya.
  2. Perbuatan meletak atau mencetak nama Allah pada stoking kaki merupakan satu penghinaan dan telah mencemarkan kesucian kalimah ini. Perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku kerana ia bukan sahaja boleh menimbulkan kemarahan umat Islam malah dibimbangi akan menjejaskan keharmonian masyarakat yang berbilang agama.
  3. Pihak yang terlibat seharusnya mengambil perkara ini sebagai pengajaran supaya isu sensitif sebegini tidak berulang. Dalam pada itu, masyarakat awam juga dinasihatkan supaya tidak terburu-buru atau melakukan sebarang tindakan yang boleh mengeruhkan keadaan sebaliknya memberi sepenuhnya kepercayaan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan tugas dan siasatan.

 

WallahuA’lam.

 

Rujukan:

[1] al-Ghazali, Abu Hamid Muhammad bin Muhammad, al-Maqsad al-Asna. (Cyprus: al-Jaffan, al-Jabi, Ed 1, 1987) hlm 61

اعْلَم أَن هَذَا الإسم ‌أعظم ‌أَسمَاء الله عز وجل التِّسْعَة وَالتسْعين لِأَنَّهُ دَال على الذَّات الجامعة لصفات الإلهية كلهَا حَتَّى لَا يشذ

[2] al-Bujairimi, Sulaiman bin Muhammad bin Umar. Hashiyyah al-Bujairimi ‘ala Sharh al-Manhaj. (T.tp: al-Halabi 1950) Jld 2, hlm 175.

أَنَّهُ يَحْرُمُ عَلَى الْمُسْلِمِ إذَا اسْتَفْتَاهُ ذِمِّيٌّ أَنْ يَكْتُبَ لَهُ فِي السُّؤَالِ، أَوْ ‌الْجَوَابِ ‌لَفْظَ ‌الْجَلَالَةِ فَتَنَبَّهَ لَهُ فَإِنَّهُ يَقَعُ فِيهِ الْخَطَأُ كَثِيرًا

[3] Abdul al-Karim Zaydan, Ahkam al-Zimmiyyin wa al-Musta’minin fi Dar al-Islam, (Beirut, Lubnan: Muassasah al-Risalah, 1982), hlm. 208.

أولا - الامتناع عما فيه غضاضة على المسلمين وانتقاص

لدينهم . مثل ذكر الله سبحانه وتعالى او كتابه أو رسوله او دينه بسوء . لأن اظهار هذه الافعال استخفاف بالمسلمين وازدراء بعقيدتهم وطعن في الاسلام الذي قامت عليه الدولة الاسلامية

[4] Rujuk Fatwa berkenaan Isu Tuntutan Penganut Kristian Terhadap Penggunaan Kalimah Allah: http://e-smaf.islam.gov.my/e-smaf/fatwa/fatwa/find/pr/15329

[5] Agong murka isu kalimah Allah timbul lagi, Pautan: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/03/1225473/agong-murka-isu-kalimah-allah-timbul-lagi

[6] Isu kalimah Allah: Pemangku Sultan Johor titahkan pihak berkuasa ambil tindakan tegas, Pautan: https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/03/1071573/isu-kalimah-allah-pemangku-sultan-johor-titahkan-pihak-berkuasa-ambil

[7] Kesal penjualan stoking tertera kalimah Allah - Mohd Na'im, Pautan: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/03/1224682/kesal-penjualan-stoking-tertera-kalimah-allah-mohd-naim

[8] Stoking Kalimah Allah: JAKIM beri Amaran Keras kepada Pengurusan KK Mart” https://www.bernama.com/bm/news.php?id=2280687

BAYAN LINNAS SIRI KE-291: JAUHI SIKAP FANATIK DAN TAASUB YANG MELAMPAU

JAUHI_SIKAP_FANATIK_DAN_TAASUB_YANG_MELAMPAU.jpg

 

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT Tuhan semesta alam, selawat serta salam ke atas junjungan teragung Nabi Muhammad SAW dan ke atas ahli keluarga serta mereka yang mengikuti jejak langkah Baginda SAW hingga ke hari Kiamat.

Baru-baru ini, tular berkenaan seorang individu yang mendakwa dirinya berasal dari Maghribi dan merupakan keturunan ke-38 daripada Nabi Muhammad SAW. Individu ini sedang berada dalam pantauan Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana dipercayai berkait dengan perbuatan mengutip dana awam secara tidak sah oleh mudir sebuah madrasah yang aktif mempromosi individu tersebut. Selain itu, dilaporkan juga bahawa terdapat cubaan untuk mewujudkan satu perkampungan kerajaan 9 di Melaka untuk persiapan menghadapi akhir zaman.[1] Kerajaan Maghribi juga telah memberi kenyataan mengesahkan bahawa beliau berasal dari Algeria dan tidak ada kaitan dengan Sharif Idrisi di Maghribi atau mana-mana jalur keturunan Nabi Muhammad SAW yang lain, sebaliknya hanya mengeksploitasi nasab suci Nabi Muhammad SAW untuk menarik perhatian pengikut.

Hal ini menyebabkan beliau mempunyai ramai pengikut dan penyokong yang mempercayainya dan mempertahankannya terutama di laman media sosial yang membawa kepada timbulnya kekecohan dan perdebatan serta pelbagai reaksi daripada banyak pihak sama ada yang mempertahankan atau yang menentang. Perkara ini menimbulkan kerisauan kerana melibatkan eksploitasi nasab mulia Rasulullah SAW untuk tujuan yang salah. Justeru, perlu untuk kami beri penjelasan kepada masyarakat untuk menghadapi isu ini dengan baik supaya tidak terpedaya dengan sebarang penyelewengan melalui penipuan atas nasab junjungan mulia Nabi Muhammad SAW.

Pertama sekali, Islam melarang umatnya daripada fanatik atau taasub terhadap seseorang individu. Firman Allah SWT:

﴿قُلۡ يَٰٓأَهۡلَ ٱلۡكِتَٰبِ لَا تَغۡلُواْ فِي دِينِكُمۡ غَيۡرَ ٱلۡحَقِّ وَلَا تَتَّبِعُوٓاْ أَهۡوَآءَ قَوۡمٖ قَدۡ ضَلُّواْ مِن قَبۡلُ وَأَضَلُّواْ كَثِيرٗا وَضَلُّواْ عَن سَوَآءِ ٱلسَّبِيلِ ٧٧ ﴾

Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad) Wahai Ahli Kitab! Janganlah kamu melampau dalam agama kamu secara yang tidak benar dan jangan lah kamu menurut hawa nafsu suatu kaum yang telah sesat sebelum ini dan telah menyesatkan banyak manusia dan juga (sekarang) mereka telah tersesat (jauh) dari jalan yang betul.

(Al-Maidah:77)

Konteks ayat ini menjelaskan peringatan Allah terhadap ahli kitab pada zaman nabi Muhammad SAW, iaitu Yahudi dan Nasrani supaya berlebih-lebihan dalam perkara yang bercanggah dengan agama sehingga berlaku penyelewengan dengan mereka mengangkat Nabi Isa AS menjadi tuhan. Penyelewengan dan penyesatan ini berlaku kerana mereka hanya mengikut orang-orang terdahulu mereka yang telah sesat dan menyesatkan[2]. Pengajaran juga perlu diambil oleh kita sebagai umat terkemudian untuk bersikap adil dan sederhana serta tidak menyanjung seseorang individu melebihi yang sepatutnya. Firman Allah SWT:

﴿ وَكَذَٰلِكَ جَعَلۡنَٰكُمۡ أُمَّةٗ وَسَطٗا لِّتَكُونُواْ شُهَدَآءَ عَلَى ٱلنَّاسِ وَيَكُونَ ٱلرَّسُولُ عَلَيۡكُمۡ شَهِيدٗاۗ ﴾

Maksudnya: Dan demikianlah, Kami jadikan kami (Wahai umat Muhammad) satu umat yang pilihan lagi adil, supaya kamu layak memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah) dan Rasulullah pula akan menjadi orang yang menerangkan perbuatan kamu.

(Al-Baqarah: 134)

Sebaliknya, agama Islam menyuruh untuk setia dengan kebenaran sahaja yang ditimbang dengan al-Quran dan al-Sunnah, bukan dengan individu tertentu terutamanya yang diragui tahap ilmunya. Sikap taasub terhadap individu ini akan membuka ruang kesesatan dan penyelewengan daripada jalan yang benar kerana mengikuti seseorang itu secara buta dan akhirnya menyebabkan kerosakan kepada agama dan umat. Sabda Nabi SAW:

وإياكم والغلو في الدين، فإنما أهلك من كان قبلكم ‌الغلو في الدين.

Maksudnya: Dan janganlah kamu berlebih-lebihan dalam agama, maka sesungguhnya yang telah membinasakan umat sebelum kamu itu sikap berlebih lebih-lebihan dalam agama.

(Riwayat an-Nasa’ie)

Nabi SAW juga bersabda:

هلك المتنطعون، قالها ثلاثا.

Maksudnya: Celakalah orang yang melampaui batas (Baginda menyebutnya sebanyak tiga kali).

(Riwayat Muslim)

Kami juga melihat ada daripada masyarakat yang fanatik terhadap individu tersebut sehingga mengatakan wajah individu tersebut mirip dengan Rasulullah SAW, dan ini merupakan dakwaan bahaya dan memerlukan kepada kajian yang terperinci dengan merujuk kepada para ulama yang mengetahui sifat rupa paras Nabi SAW berdasarkan hadis-hadis yang diriwayatkan. Hal ini untuk mengelakkan kita menisbahkan kepada nabi perkara yang tidak sabit sekali gus menyebabkan kita terjerumus dalam golongan yang berdusta atas nama Nabi SAW seperti sabda Baginda SAW:

من كذب على متعمدا فليتبوأ مقعده من النار.

Maksudnya: Sesiapa yang berdusta atas namaku dengan sengaja maka siaplah tempatnya di neraka.

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Imam al-Nawawi dalam mensyarahkan hadis ini menyatakan bahawa tiada beza dalam pengharaman sama ada berdusta atas nama nabi dalam hukum syariat atau dalam perkara yang tiada hukum seperti untuk tujuan targhib dan tarhib, nasihat, dan lain-lain. Hal ini kerana semua itu haram dan termasuk antara doa yang paling besar secara ijmak[3]. Dalam konteks isu ini, ancaman ini menuntut kita untuk lebih berhati-hati dalam menisbahkan persamaan wajah seseorang individu kepada Rasulullah SAW. Selain itu, penisbahan ini juga akan menyebabkan masyarakat mudah terikut dan menjadi taasub kepada individu tersebut sehingga mereka sanggup membuat apa sahaja untuk menyokong dan mempertahankan individu itu walaupun perbuatan itu jelas bersalahan dengan syariat dan undang-undang. Tambahan pula, jika dakwaan itu benar sekalipun tetap tidak menjamin segala perbuatan dan perkataan individu tersebut benar, ia masih perlu dinilai dari kaca mata agama.

Dalam hal ini, sesungguhnya golongan salaf al-salih amat ketat dalam menentukan kebenaran seseorang yang mendakwa bahawa dia bermimpi berjumpa Rasulullah SAW. Hal ini seperti yang disebutkan oleh Ibn al-Hajar al-Asqalani dalam kitab Fath al-Bari bahawa apabila seseorang mendakwa dia bermimpi melihat Rasulullah SAW kepada Ibn Sirrin, beliau akan menyuruhnya untuk menyifatkan karakteristik Rasulullah SAW. Jika dia menyifatkan kepada beliau sifat yang tidak diketahuinya tentang Rasulullah SAW, maka beliau akan berkata, ‘kamu tidak melihatnya’.[4]

Hal ini dikuatkan lagi daripada sikap Ibn ‘Abbas RA yang bertabayyun terhadap dakwaan seseorang yang mendakwa dia bermimpi berjumpa Baginda SAW. Dalam satu riwayat daripada Yazid al-Farisi bahawa dia berkata kepada Ibn Abbas RA bahawa beliau melihat Rasulullah SAW dalam mimpi. Lalu Ibn ‘Abbas meminta beliau untuk menyifatkan susuk tubuh yang beliau lihat dalam mimpi tersebut untuk memastikan kebenarannya.[5] Sikap ini menunjukkan bahawa golongan salaf al-salih begitu ketat untuk menerima dakwaan terhadap Rasulullah SAW contohnya seseorang itu mendakwa bermimpi berjumpa Rasulullah. Maka apatah lagi jika dakwaan yang lebih besar daripada itu seperti mendakwa seseorang sangat mirip dengan Rasulullah SAW.

Di samping itu juga, sesuatu dakwaan mestilah didatangi dengan bukti yang jelas dan kukuh. Hal ini dapat dibuktikan antaranya dengan persaksian daripada kalangan para sahabat R.Anhum yang pernah memandang wajah mulia Rasulullah SAW terhadap individu-individu yang mirip menyerupai Rasulullah SAW dengan dikuatkan seperti seorang tabi’in yang bernama Kabis Ibn Rabi’ah al-Samiy.[6] Walau bagaimanapun, pada zaman kini sukar untuk menentukan dakwaan tersebut kerana tiada cara untuk mengesahkannya kecuali dengan kefahaman para ulama berpandukan kepada hadis berkaitan syamail Rasulullah SAW.

Hal ini menuntut kita lebih berhati-hati dan tidak mudah terpedaya terhadap dakwaan tersebut. Tambahan pula, jika dakwaan tersebut adalah sesuatu yang palsu dan sengaja direka-reka bagi tujuan memperoleh keuntungan dunia dan mendapatkan pengaruh yang luas dalam kalangan masyarakat. Tindakan mengambil kesempatan atas perkara ini merupakan suatu perkara yang tercela kerana melibatkan dakwaan yang palsu terhadap kemuliaan Rasulullah SAW.

Selain daripada itu, perlulah disemat dalam hati bahawa sesungguhnya nilai kemuliaan yang dipandang oleh Allah SWT adalah keimanan dan ketakwaan kepada-Nya dan tidak hanya bergantung kepada ketinggian nasab. Ini juga digambarkan dalam firman Allah SWT:

إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Maksudnya: Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya).

(Surah al-Hujurat: 15)

Kemuliaan nasab pula tidak menjadikan seseorang itu lebih mulia berbanding golongan yang lain jika dia kurang dari sudut amalan kebaikannya. Ini berdasarkan hadis Nabi SAW bahawa:

‌من ‌بطأ ‌به ‌عمله لم يسرع به نسبه

Maksudnya: Sesiapa yang lambat dari sudut amalannya, maka tidak akan dipercepatkan dengan nasabnya.

(Riwayat Muslim)

Menurut al-Baydawi, hadis ini menunjukkan bahawa sesiapa yang lambat dari sudut amalannya iaitu disebabkan kekurangan dan kelemahan dirinya, maka kemuliaan nasabnya tidak akan membantu untuk menjadikannya lebih terkehadapan berbanding yang lain.[7] Oleh yang demikian, seseorang yang lebih banyak amalannya walaupun bukan daripada nasab keturunan yang mulia, maka dia lebih mulia berbanding seorang yang mulia nasabnya tetapi kurang amalannya.

Kesimpulan

i. Kita hendaklah mengambil tindakan yang rasional dan tidak bersikap fanatik dan taasub secara membuta-tuli terhadap individu tersebut sehingga melebihi daripada apa yang sepatutnya dilakukan. Hal ini kerana kemuliaan dan ketinggian darjat di sisi Allah SWT yang utama adalah dari sudut keimanan dan ketakwaannya, dan bukan hanya kepada kemuliaan nasabnya sahaja.

ii. Kita juga mencontohi golongan salaf al-salih yang mengambil sikap berwaspada dan berhati-hati terhadap apa jua dakwaan melibatkan Rasulullah SAW, khususnya berkaitan nasab keturunan Rasulullah SAW yang mulia dan kemiripan individu tertentu dengan susuk tubuh mulia Baginda SAW. Jika seseorang mendakwa dia bermimpi berjumpa dengan Rasulullah SAW ditanya dan diminta untuk memberi penjelasan tentang sifat-sifat Rasulullah SAW, maka apatah lagi dakwaan seorang yang dikatakan mirip dengan wajah Rasulullah SAW dan digunakan bagi mendapatkan pengaruh dan keuntungan duniawi.

Waallahu a’lam.

 

Rujukan:

[1] Rujuk Berita Harian, 21 Februari 2024, https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/02/1215184/pihak-berkuasa-pantau-kegiatan-lelaki-dakwa-jalur-ke-38-keturunan

[2] Ibn Kathīr, Ismail bin Umar bin Kathir, Tafsīr al-Qurān al-`Azhim, Tahkik: Samī bin Muḥammad Salāmah, Riyadh: Dar Taibah, Cetakan kedua, 1999, 3/159. Al-Baghawi, al-Husayn bin Mas`ud, Ma`ālim al-Tanzīl fī Tafsīr al-Qurān, Tahkik: Muhammad Abdullah al-Namr, Riyadh: Dar Taibah, Cetakan keempat: 1997, 3/83.

Teks arab daripada Tafsir Ibn Kathir:

"ثم قال: {قل يا أهل الكتاب لا تغلوا في دينكم غير الحق} أي: لا تجاوزوا الحد في اتباع الحق، ولا تطروا من أمرتم بتعظيمه فتبالغوا فيه، حتى تخرجوه عن حيز النبوة إلى مقام الإلهية، كما صنعتم في المسيح، وهو نبي من الأنبياء، فجعلتموه إلها من دون الله، وما ذاك إلا لاقتدائكم بشيوخ الضلال، الذين هم سلفكم ممن ضل قديما، {وأضلوا كثيرا وضلوا عن سواء السبيل} أي: وخرجوا عن طريق الاستقامة والاعتدال، إلى طريق الغواية والضلال."

Teks arab daripada Tafsir al-Baghawi:

"{قل يا أهل الكتاب لا تغلوا في دينكم غير الحق} أي: لا تتجاوزوا الحد، والغلو والتقصير كل واحد منهما مذموم في الدين، وقوله: {غير الحق} أي: في دينكم المخالف للحق، وذلك أنهم خالفوا الحق في دينهم، ثم غلوا فيه بالإصرار عليه"

[3] Al-Nawawi, Yahya bin Syaraf, Al-Minhāj Syarḥ Ṣaḥīḥ Muslim bin al-Ḥajjāj, Beirut: Dar Iḥya’ Al-Turath Al-`Arabi, Cetakan kedua, 1392H, 1/70

"لا فرق في تحريم الكذب عليه صلى الله عليه وسلم بين ما كان في الأحكام وما لا حكم فيه كالترغيب والترهيب والمواعظ وغير ذلك فكله حرام من أكبر الكبائر وأقبح القبائح بإجماع المسلمين"

[4] Al-Asqalani, Ibn Hajar, Fath al-Bari Syarh Sahih al-Bukhari, (Kaherah: Maktabah Salafiyyah, 1390H), 12:384.

قال: كان محمد - يعني ابن سيرين - إذا قص عليه رجل أنه رأى النبي صلى الله عليه وسلم قال: صف لي الذي رأيته، فإن وصف له صفة لا يعرفها قال: لم تره وسنده صحيح.

‌ووجدت ‌له ‌ما ‌يؤيده: فأخرج الحاكم من طريق عاصم بن كليب: حدثني أبي قال: قلت لابن عباس رأيت النبي صلى الله عليه وسلم في المنام قال: صفه لي، قال: ذكرت الحسن بن علي فشبهته به، قال: قد رأيته وسنده جيد.

[5] Al-Bajuri, Ibrahim Ibn Muhammad, al-Mawahib al-Laduniyyah ala al-Syamail al-Muhammadiah, (Damsyik: Dar al-Minhaj, 2011), 685.

قال رايت رسول الله صلى الله عليه وسلم في النوم ‌زمن ‌ابن ‌عباس رضي الله عنهما وكان يزيد يكتب المصاحف، قال فقلت لابن عباس أني رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم في النوم، قال ابن عباس فإن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يقول أن الشيطان لا يستطيع أن يتشبه فمن رآني في النوم فقد رآني فهل تستطيع أن تنعت لنا هذا الرجل الذي رأيت قال قلت نعم، رأيت رجلا بين الرجلين جسمه ولحمه أسمر إلى البياض، حسن المضحك، أكحل العينين، جميل دوائر الوجهن قد ملئت لحيته من هذه إلى هذه حتى كادت تملأ نحره، قال عوف لا أدري ما كان مع هذا من النعت، قال فقال ابن عباس لو رأيته في اليقظة ما استطعت أن تنعته فوق هذا.

[6] Ibn Jawziy, Abd al-Rahman Ibn Ali, Kasyf al-Musykil Min Hadis al-Sahihain, (Riyadh: Dar al-Watan, 1431H), 1:42.

وَكَانَ من التَّابِعين رجل يُقَال لَهُ كابس بن ربيعَة السَّامِي، ... كَانَ يُشبههُ ، فَبعث إِلَيْهِ مُعَاوِيَة فَقبل بَين عَيْنَيْهِ ، وأقطعه قطيعة ، وَكَانَ أنس بن مَالك إِذا رَآهُ بَكَى.

[7] Al-Baydawi, Nasiruddin, Tuhfat al-Abrar Syarh Masabih al-Sunnah, (Kuwait: Kementerian Wakaf Kuwait, 2012), 1:150.

وقوله:" ‌من ‌بطأ ‌به [‌عمله] لم يسرع به نسبه " أي: من أخره عمله لسوئه أو قصوره ، لم يقدمه شرف نسبه.